Wat zijn de voordelen van collageen poeder?

by dorine .

Collageen poeder is een van de nieuwste trends op het gebied van gezondheid. Het is moeilijk om in online vitamine webshops te ontsnappen zonder alle collageen poeders te zien, of om in een drogisterij te snuffelen zonder collageen crèmes op te merken die beweren dat ze collageen stimuleren om je er nog tientallen jaren jong uit te laten zien. Zijn dit alle voordelen van collageen poeder en werkt collageen van Vitamines.com bijvoorbeeld?

Collageen betekenis

Bij de collageen betekenis denk je waarschijnlijk aan collageen in je huid omdat het woord al snel naar voren komt wanneer iemand het heeft over huidveroudering. Het is zeker waar dat dit eiwit een rol speelt bij de waargenomen jeugdigheid van je huid, maar er is meer aan de hand. Collageen is namelijk een eiwit en is een van de belangrijkste bouwstenen van onze huid. Het wordt bijvoorbeeld ook aangetroffen in onze botten, pezen en ligamenten.

Collageen feiten

Collageen vormt 75 procent van de ondersteunende structuur van de huid. Zie collageen daarom als het frame van uw matras; het geeft de huid structuur en ondersteuning. Om door te gaan met de matras analogie: de veren zijn elastische vezels en de vulling is hyaluronzuur als het ware.

Wat is collageen verlies?

Jammer genoeg begint collageen met de leeftijd af te breken, en je genetica kan van invloed zijn op hoe snel die afbraak plaatsvindt. We verliezen na je 25ste levensjaar collageen en maken collageen van lagere kwaliteit. Vrije radicalen beschadigen collageen en ze zijn de vijand van onze huid. Andere omgevingsfactoren (zoals UV-stralen of vervuiling), slechte leefgewoonten (zoals roken) en een slecht voedingspatroon (denk aan veel suiker consumeren) zorgen allemaal voor de vorming van vrije radicalen, wat de afbraak van collageen weer versnelt.

Stoppen met roken

Een van de allerbeste dingen die u voor uw huid kunt doen, is sowieso nooit roken – of stoppen met roken als u dat wel doet. Onderzoek suggereerde dat roken vrije radicalen in staat stelt collageenfibrillen aan te vallen, waardoor ze heel zwak en van slechte kwaliteit worden. Het is daarom niet zo gek dat de huid van een roker er vaak beschadigd en gerimpeld uitziet, vooral rond de mond zie je dat goed.

Wat zit er in collageen?

Collageen bestaat uit 3 aminozuren, namelijk glycine, proline en hydroxyproline. Het collageen molecuul heeft de vorm van een drievoudige helix (het zogenoemde drievoudige spiraal) die met andere collageen moleculen in de huid combineert om een gaasachtig netwerk te vormen in de dermis, de huidlaag onder de epidermis en boven het onderhuidse vet van je huid. De inname van collageen poeder zou daarom de huid ondersteunen in de strijd tegen rimpels, maar de keuze of je wel of geen collageen neemt is natuurlijk aan jezelf.