Nederlandse radiospot voice overs schrijven voor dummies

by dorine .

Even snel radiospotje schrijven voor de klant. Als je het zo opschrijft klinkt het simpel. Maar Nederlandse voice overs zullen je echter vertellen dan het moeilijker is dan het lijkt. Maar gelukkig wordt het wel een stuk makkelijker als je de basisprincipes kent van het schrijven van een goed radio script zoals is te lezen in deze blogpost over radio voice overs.

Het doel van je radio commercial is simpel: je verkoopt iets aan de doelgroep via de radio, het is een oproep tot actie bij de klant. In de regel worden radio spots niet verkocht op basis van losse seconden, maar in eenheden van 5 seconden in het reclameblok. De Nederlandse voice-over brengt de boodschap vervolgens over.

Voice over met een boodschap

Wanneer je Nederlandse voice over het toelaat kan het slim zijn om voor de kortst mogelijke radiospot (5 seconden) te gaan. Een voice over met een boodschap in 5 seconden kan echt! Hiermee bespaar je tijd en geld op je reclamezendtijd en je voice-over.

Een 30 seconden spot is natuurlijk ideaal om ├ęcht een verhaal aan de klant te kunnen vertellen. Of een situatie te schetsen op de radio. Fijn wanneer je een nieuw product hebt bijvoorbeeld of gewoon gebruik wilt maken van sterke storytelling die een mooie voice over stem kan overbrengen.

Elke dag voice-overs inspreken

Hoeveel woorden er in je radiospot gaan hangt af van het type commercial muziek van radiospot. Je kunt als Nederlandse voice-over eenmaal niet snel inspreken over een traag muziekje. Simpelweg omdat het niet klinkt. Nee zo werkt het niet bij de echte kenners die elke dag bezig zijn met voice-overs inspreken. En je wilt misschien ooit nog die gouden radioring winnen natuurlijk.

Vaak is het ook slim om een paar seconden extra speling te houden wanneer je de producent creatieve vrijheid wilt geven voor het toepassen van geluidseffecten in je radiospot of het toepassen van extra krachtige stiltes. Zeker na een vraag kan een (korte) stilte krachtig zijn, en vooral de boodschap van je voice-over laten opvallen. En daar gaat het om!